Energieleveranciers profiteren enorm van slapende klanten die jarenlang klant blijven en daardoor onnodig hoge tarieven betalen. Word wakker en betaal niet langer teveel voor je energie! Je kunt namelijk honderden euro’s besparen door direct over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

Word wakker!

Berichtgeving van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat zien dat steeds meer energieconsumenten overstappen naar een andere leverancier en er wordt zelfs gesproken over een recordaantal. Een positieve ontwikkeling! Toch gaat het uiteindelijk nog maar om slechts 16,8% van de consumenten afgelopen jaar. Dat is dus nog steeds erg weinig. Veel te veel mensen blijven slapen bij dezelfde leverancier, ook al zijn zij – vaak onbewust – jaren geleden al teruggevallen van een aantrekkelijk actietarief naar hogere tarieven.

Van belang bij overstappen

De beste en handigste manier van overstappen is het gebruikmaken van een energievergelijkingswebsite. Deze vergelijkingswebsites zijn er namelijk helemaal op ingericht om de keuze voor en overstap naar de meest geschikte energieleverancier zo eenvoudig mogelijk te maken. Zelf allerlei leveranciers vergelijken is dan ook geen doen, vanwege het grote aantal aanbieders. Let op dat je op de volgende vragen alvast een antwoord hebt om alles uit je overstap te halen als je een vergelijker gaat gebruiken:

  • Tot welke datum loopt je huidige contract?
  • Hoeveel energie verbruik je jaarlijks?
  • Wil je een vaste of variabele prijs betalen?

Een lagere energierekening

Er zijn verschillende manieren om je energierekening te verlagen. De meest effectieve blijft echter het overstappen naar een goedkopere aanbieder van energie. Vooral als je nog nooit eerder bent overgestapt, kun je veel geld besparen. Je bent in al die tijd namelijk teruggevallen op standaardtarieven, terwijl er dankzij de grote concurrentie op de energiemarkt abonnementen met veel goedkopere tarieven af te sluiten zijn. Ook als je nog niet zo lang geleden bent overgestapt, kun je de vaste energielasten verlagen. Idealiter stap je zelfs elk jaar over, om zo vaak mogelijk gebruik te maken van welkomstkortingen en actietarieven die energievergelijkers jou bieden.