Een eerste huis

Voor vele jonge professionals is de eerste grote stap na het halen van hun studie en de start van hun carrière het kopen van een eigen huis. Dit is voor velen de eerste keer samenwonen en de start van een eigen gezin. Desondanks is het kopen van een eigen huis natuurlijk ook een grote investering. Zeker omdat steeds meer banken voor een hypotheekaanvraag tegenwoordig een groter bedrag vragen om al te hebben. Daar komt ook nog bij kijken dat veel starters tegenwoordig met een behoorlijke studieschuld van de universiteit afkomen. Dit kan het kopen van een eigen huis ook nog eens lastiger maken.

Een ander probleem is dat het onduidelijk is of we momenteel in een huizenbubbel zitten. De huizenprijzen in de randstad lopen momenteel gigantisch omhoog en het is de vraag of die in de komende jaren plots naar beneden gaan kelderen. Om deze reden is de vraag of het kopen van een huis wel de juiste investering is. Een alternatief is blijven huren of het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen huis te bouwen. Wanneer je een eigen huis bouwt zul je waarschijnlijk ook een lening van de bank moeten aanvragen maar er zijn opvallend genoeg ook veel plekken waar kosten bespaard kunnen worden.

Voordelen bouwen

Zo kun je bijvoorbeeld zelf ook veel werk verrichten wat in de bouwkosten zal besparen. Zeker wanneer het huis bijna af is en er slechts nog wat kleine opruimingen moeten worden gedaan kun je een restafvalcontainer huren en dit werk zelf uitvoeren. Het fijnste aan het bouwen van een eigen huis is natuurlijk dat je het precies kunt ontwerpen zoals jij dat zelf wilt. Je weet dat je je droomhuis zult krijgen. Het probleem wanneer je een al bestaand huis koopt is dat in een krappe woningmarkt huizen kort op de markt zijn en dat de competitie om het huis te kopen erg hoog zal zijn. Zelfs als je je droomhuis vindt weet je niet zeker of je het wel zal kunnen kopen.

Een ander voordeel aan het bouwen van een huis is dat aangezien het een nieuw huis is het absoluut zal voldoen aan alle huidige bouwregels en de nieuwste technologieën hebben. Zo kom je niet in een situatie terecht waar je in een mooi maar oud huis zit met allerlei mankementen. Een oud huis kan namelijk erg kostbaar zijn wanneer je er van alles aan moet opknappen. Wat je ook kiest niks is mooier dan het hebben van een eigen huis.